Herenboeren Rijk van Dommel en Aa

Stichting Herenboeren Rijk van Dommel en Aa heeft als doel het bereikbaar maken van smaakvol, gezond, duurzaam, veilig en betaalbaar voedsel voor onze leden. Hoe we dat gaan doen? Door samen duurzaam voedsel te produceren.

In de regio van Helmond, Nuenen, en Mierlo (in het Rijk van Dommel en Aa) willen we een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf oprichten, door en voor onze leden.  Want het is toch fantastisch als ons eten in onze eigen omgeving, duurzaam wordt geproduceerd?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of van informatieavonden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Stand van zaken

De Herenboerderij Rijk van Dommel en Aa bestaat op dit moment alleen als droom. We hebben nog geen locatie, en ook nog niet het benodigde aantal leden. Met een groep kartrekkers werken we er hard aan om de boerderij ook daadwerkelijk op te kunnen richten.

We hebben ongeveer 150 gezinnen nodig om een start te kunnen maken. In het kader hiernaast kun je zien hoeveel gezinnen er op dit moment bij ons aangemeld zijn met interesse. We gaan ervan uit dat niet iedereen op deze lijst ook daadwerkelijk lid zal worden als we van start kunnen gaan. Vandaar dat we deze lijst graag nog een stuk verder uit willen breiden. Iedereen die zich aanmeldt met interesse wordt via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden en uitgenodigd voor speciale activiteiten voor aspirant herenboeren.

We zoeken een locatie van 15 tot 20 hectare in de omgeving van Helmond, Nuenen en Mierlo. We zijn in gesprek met gemeenten, boeren, en natuurorganisaties om een geschikte plek te vinden. Heb je zelf misschien een idee dat ons daarbij kan helpen, neem dan even contact met ons op via rijkvandommelenaa@herenboeren.nl. Richtlijnen voor een geschikte locatie vind je hier.

We organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten, houden contact met de pers, en sluiten aan bij evenementen in het thema van natuur, voedsel, ecologische landbouw, en samen produceren. In onze agenda kun je zien welke activiteiten er gepland staan. Heb je een leuk idee voor een activiteit? Laat het ons even weten!

Kosten

De kosten van het opstarten van de boerderij worden gedeeld door alle leden. Elk gezin draagt daarvoor éénmalig een bedrag bij voor het lidmaatschap. Dit werkt als een soort erfaandeel.

De lopende kosten van de boerderij worden ook gedragen door alle leden, en gespreid door het jaar heen betaald. Dit zijn de lidmaatschapskosten per mond die door de boerderij gevoed gaat worden.

Wat de kosten voor de Herenboerderij Rijk van Dommel en Aa gaan worden, hangt af van verschillende factoren. Die kunnen we dus nog niet precies vermelden. Als richtlijn hanteren we de bedragen die bij Herenboerderij Wilhelminapark van kracht zijn. Daar is de éénmalige bijdrage voor een gezin €2.000 (2-5 monden), en voor een eenpersoons huishouden €1.000 (1 mond). De lidmaatschapskosten per week zijn daar ongeveer €11 per mond voor een pakket met vlees, en €6 per mond voor een pakket zonder vlees.

Aanmeldingen met interesse om lid te worden:

209 gezinnen (500 monden)

Aankomende activiteiten

Geen activiteiten gepland